L’eina de cribratge Self Suficient Matrix (SSM-CAT) és una eina, relativament senzilla d’utilitzar, especialment dissenyada per ajudar als professionals de serveis socials bàsics a identificar les persones amb necessitats d’atenció social complexes (PNASC).

Per utilitzar-la només cal afegir un “nou diagnòstic” des del menú d’opcions de la persona seleccionada de l’expedient de SSB i clicar al damunt del botó “SSM-CAT”. Des d’aquesta mateixa pantalla, també es pot accedir al manual d’ús de l’eina, tot i que es recomana no fer-la servir sense haver fet la formació en línia.

L’objectiu central de l’eina és el d’identificar, per tant, l’eina no substitueix altres mètodes de valoració existents, ni el criteri final del professional.

L’SSM-CAT es basa en la descripció de la situació de la persona en un moment concret vers 13 àmbits o dominis: finances, treball i educació, ús del temps, habitatge, relacions domèstiques, salut mental, salut física, ús de substàncies, ADL bàsic, ADL instrumental, xarxa social, participació comunitària i ordre legal.

Si el que necessita el professional és veure l’evolució de la situació en diferents moments del procés d’acompanyament de la persona en un domini en concret, pot passar l’eina i generar tants informes com consideri necessaris. Els informes PDF resultants del cribratge no son modificables un cop desats i sempre estaran disponibles a la pestanya “Diagnòstics” amb la descripció del “Tipus de diagnòstic” SSM-CAT.